På høy tid med nytt bygg til Saviomuseet!

Fredag 26.03 la regjeringen frem sin stortingsmelding om museer i Norge. Arnhild Olsen Pak, tredjekandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR) i Østre valgkrets er fornøyd med signalene om et nytt Saviomuseum.

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
27.03.2021
NSR

På høy tid med nytt bygg til Saviomuseet!

– John Savios malerier og tresnitt er en samisk kulturskatt av høyeste internasjonale kvalitet, og betyr mye for oss her i Sør-Varanger, sier Arnhild Olsen Pak fra Jakobsnes i Sør-Varanger.

Savio skildrer den store naturen og de store følelsene, samtidig som han gir vakre skildringer av samisk folkeliv og hverdagsliv

– Savio skildrer den store naturen og de store følelsene, samtidig som han gir vakre skildringer av samisk folkeliv og hverdagsliv, sier Olsen Pak, som har et særlig hjerte for Savios kunst, da Savio var hennes bestefars søskenbarn.

Sør-Varanger kommune eier en stor samling av kunstverk av John Savio (1902-1938). Siden 2002 har Saviomuseet holdt til på Grenselandsmuseet i Kirkenes. På grunn av manglende egnede lokaler, stiller Saviomuseet i dag bare ut en liten del av John Savios kunst, mens resten ligger i magasiner.

– Mitt håp er at norsk, samisk og internasjonalt publikum endelig skal få se den fulle bredden av Savios kunstnerskap i nye egnede lokaler. Nå er det viktig at myndighetene følger opp museumsmeldinga, og at vi kan snart kan se en større del av Savios kunstnerskap i et nytt Saviomuseum, sier Olsen Pak.

Arbeidet på Sametinget gir resultater

I sitt arbeid med samisk museumspolitikk, satte Sametinget i sommer fokus på behovet for nye lokaler til Saviomuseet. Jovna Vars Smuk, andrekandidat fra Østre valgkrets for NSR, er fornøyd med at regjeringen har hørt på Sametinget i denne saken.

Dette er skritt på veien for å oppnå likeverd mellom samiske og norske museer

– Det er flott å se at vårt arbeid på Sametinget får resultater, og at regjeringen har tatt våre innspill på alvor. Det er på tide at det kommer fortgang i å få på plass nye sårt trengte lokaler til Saviomuseet, sier Smuk.

– Det er bra at regjeringen i museumsmeldinga både ser behovene for nye bygg hos Saviomuseet og Riddu duottar musea i Karasjok. Dette er skritt på veien for å oppnå likeverd mellom samiske og norske museer, avslutter Smuk.