Sterk og mangesidig liste fra NSR i Ávjovári valgkrets

Norske Samers Riksforbund (NSR) har valgt sine kandidater til Sametingsvalget 2021 i Ávjovári valgkrets. Lista toppes av sittende sametingsrepresentant Mathis Nilsen Eira/Áilen Nigá Máhtte etterfulgt av Maren Benedicte Nystad Storslett, Sandra Andersen Eira og Nils Johan Nango.

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
25.03.2021
NSR

Sterk og mangesidig liste fra NSR i Ávjovári valgkrets

–  Jeg er veldig fornøyd med lista vår. Det er en liste med mange sterke unge politikere, men også erfarne og svært kunnskapsrike politikere, sier leder for NSRs valgstyre i Ávjovári valgkrets, Ragnhild Nystad.


Følgende kandidater skal representere NSR fra Ávjovári valgkrets i Sametingsvalget 2021:

 1. Áilen Nigá Máhtte / Mathis Nilsen Eira (1949) Kárášjohka/Karasjok

 2. Oskála Mákreda Ristiinna Márjjá Maren / Maren Benedicte Nystad Storslett (1996) Guovdageaidnu/Kautokeino

 3. Sandra Andersen Eira (1986) Porsáŋgo/Porsanger

 4. Nils Johan Nango (1956) Máze/Masi

 5. Ol-Johan Gaup (1986) Guovdageaidnu/Kautokeino

 6. Else Marit Sarre (1975) Porsáŋgo/Porsanger

 7. Elle Nystad (1999) Kárášjohka/Karasjok

 8. Johan Anders Somby (1960) Guovdageaidnu( Máze)/Kautokeino (Masi)

 9. Jan Henrik Hætta (1961) Porsáŋgo/Porsanger

 10. Sara Márjá Magga (1974) Guovdageaidnu/Kautokeino

 11. Nils Jovnna Gaup Grønmo (1994) Kárášjohka/Karasjok

 12. Saija Skoglund, Kárášjohka/Karasjok

 13. Viktoria Daae (1969) Porsáŋgo/Porsanger

 14. Aili Keskitalo (1968) Guovdageaidnu/Kautokeino

Både nye og erfarene politikere

Førstekandidat Mathis Nilsen Eira har lang politisk erfaring og har sittet på Sametinget siden 2009. Han er reindriftsutøver, og bor i Karasjok. Eira har viet store deler av sitt voksne liv til politikken, og har stor kunnskap og kompetanse med seg inn i NSRs gruppe.

– Det er mange viktige saker å jobbe med den neste perioden, og jeg er veldig motivert for en ny periode på Sametinget. Reindriftslovutvalgets arbeid skal følges opp, sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid skal settes ut i tiltak og vårjakt på ender i Kautokeino bør også på plass, sier Mathis Nilsen Eira.

Den beste innovasjonen er bygd på vår tradisjonskunnskap og våre tradisjoner. Jeg mener de ikke er motsetninger, men kan finne sammen slik som vi ser i mange suksessfulle samiske bedrifter.

På andreplass på lista i Ávjovári finner vi unge Maren Benedicte Nystad Storslett, som på tross av sin unge alder allerede har mye politisk erfaring. Hun har ledet NSR-Nuorat siden 2018 og ble gjenvalgt til leder under årets landsmøte. Maren er oppvokst i Kautokeino, men har også sterk tilknytning til Karasjok og Nordreisa. Hun fullfører i vår sin bachelorgrad i ledelse, innovasjon og marked.

– Den beste innovasjonen er bygd på vår tradisjonskunnskap og våre tradisjoner. Jeg mener de ikke er motsetninger, men kan finne sammen slik som vi ser i mange suksessfulle samiske bedrifter. Sametinget spiller en av hovedrollene i utviklingen av den samiske fremtiden, og derfor er det også avgjørende at det er unge mennesker representert. Jeg håper å være en av dem, sier Maren Benedicte Nystad Storslett og legger til at hun virkelig gleder seg til valgkamp.

Kvoter til kystflåta skal sikres

Sandra Andersen Eira på tredjeplassen på lista har mye erfaring fra fiskerinæringen, og er i ferd med å fullføre sin første periode som sametingsrepresentant. I dag jobber hun som fisker og helsearbeider mens hun studerer til paramedics. Sandra er bor og er oppvokst i Porsanger og har røtter også i Karasjok og Kautokeino.

– Jeg gleder meg til ny valgkamp og er svært takknemlig for all lærdom jeg har fått denne perioden på sametinget. Det er ekstremt viktig at det sjøsamiske perspektivet får plass på Ávjovárre benken i neste runde også!

– Jeg vil sammen med de andre kandidatene og ikke minst presidentkandidat Silje Karine Muotka jobbe for å bli enda råere på fiskeripolitikken, og er kjempeglad for å stille med en presidentkandidat med bred kunnskap om næringa. At kvoter til kystflåten sikres, og sjøsamiske samfunn ivaretas, er noe jeg blant annet vil jobbe for, avslutter Sandra Andersen Eira.

For meg er det viktig at vi ser de små bygdene også, og jeg er glad NSR har målrettede tanker for å vekke fremtidshåpet i dem.

På fjerdeplass finner vi Nils Johan Nango fra Masi. Nango stiller til Sametingsvalg for første gang. Han studerer nå på Sámi Allaskuvla, og har jobbet mye med samisk språkarbeid.

– For meg er det viktig at vi ser de små bygdene også, og jeg er glad NSR har målrettede tanker for å vekke fremtidshåpet i dem. Vi må både styrke næringsmulighetene i bygdene, men også alt annet som hører et godt hverdagsliv til, sier Nils Johan Nango.