Den perfekte diehppi

Vi trenger alle dusker til diverse kofteutstyr, og her har Sandra Márjá West laget guiden på hvordan du kan lage den perfekte dusken!

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
12.08.2021
NSR

Den perfekte diehppi

Sandra Márjá West forklarer her både hvordan du lager en johttidiehppi (flyttbar dusk) og en dusk som er fast i enden av en flette/bånd. I bunnen av saken finner du videoguider!

Dess mer garn du bruker dess tjukkere blir dusken. Du må vurdere hva som blir passelig. Etter min mening skal ikke dusken være for tynn. Hvis dusken skal være kort så må man så klart bruke litt mindre garn, enn hvis man lager en lengre dusk. Du kan spørre din familie, dine slektninger eller andre i hjemområdet ditt hva som er deres dusktradisjoner.

Man kan bruke samme slags garn til å lage dusk som man bruker til å flamme/flette eller veve. Det er vanligvis tynt garn som er spunnet på tre eller fire tråder. For eksempel kan du bruke Hillesvåg Alv eller Stoorstålka Áhkko. Rauma pt 2 har jeg også brukt selv om det garnet bare er spunnet på to tråder.

Hvis du skal lage en veldig stor dusk, for eksempel til “cuipá”, så er det ikke nok å sy dusken sammen med garn. Til slike dusker kan du for eksempel bruke rød bjørnetråd. Hvis dusken er veldig stor kan det også hende du trenger hjelp til å holde den sammen/fast mens du syr den fast.

Lag en mal og surr garnet

Lag en mal til dusken av papp, for eksempel av en gammel pappeske eller en melkekartong. Husk at du skal jevne dusken til slutt, så malen må være litt større enn det du vil den ferdige dusken skal bli!

Surr garnet rundt malen. Pass på at det ligger i midten av malen. Hvis du skal lage to like dusker er det viktig at du teller hvor mange runder du surrer rundt.

Når du er ferdig med å snurre rundt malen, kan du klippe av garnet på den ene siden av malen.

Johttidiehppi – flyttbar dusk

Hvis du skal lage en flyttbar dusk så legger du garnet over fletta. Bruk nål med tråd i samme farge som det ytterste garnet. Hold dusken i den ene hånden, og pass på at alle garntrådene er stramme. Stikk nåla gjennom “hodet” på dusken, så nærme fletta som mulig uten å treffe den – da vil ikke dusken lengre kunne flyttes. La enden av tråden du syr dusken med henge ned langs dusken.

Surr tråden tre ganger rundt dusken, husk å stramme godt! Nå skal du lukke “beltet” du har snurret rundt duskens hode. Stikk nåla inn over trådene på den ene siden, og ta den ut under trådene på den andre siden av dusken. Gjenta dette 6-7 ganger, og snurr dusken rundt mellom hver gang slik at du lukker så mange garntråder som mulig. Den siste gangen stikker du nåla rett ned i dusken slik at tråden blir hengende med garnet.

Dusk på enden av en flette (ikke flyttbar)

Hvis du skal feste dusken på enden av en flette, så deler du dusken i to deler og syr halvparten fast på hver av sidene av fletta. Sy fast garnet et lite stykke inn på fletta, ca 1-2 cm, slik at det blir letter å lukke den. Bare pass på at garnet er like langt inn på fletta på begge sider.

Etter dette syr du fast dusken. Bruk tråd i samme farge som de ytterste garnet. Hold dusken i den ene hånden og pass på at alle garntrådene er stramme. Stikk nåla gjennom dusken så høyt som mulig slik at duskhodet blir så lite som mulig. La garnenden henge. Snurr garnet tre ganger rundt dusken, husk å stramme godt. Nå er det på tide å jevne dusken.

Jevne dusken

Hold fast dusken og jevn med en skarp saks. Ikke klipp for mye, for fort! En kort dusk blir ikke lengre! Hvis du er usikker på lengda, så bruker det å hjelpe å ta en pause fra jevningen eller å teste dusken på kommagene dine.