Valgmanntallet – meld deg inn før 30. juni

Hvis du ønsker å stemme ved sametingsvalget til høsten så må du være innmeldt i sametingets valgmanntall i løpet av juni! Siste frist for å være innmeldt er 30. juni.

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
29.05.2021
NSR

Valgmanntallet – meld deg inn før 30. juni

Fristen for å melde seg inn i valgmanntallet er 30 juni. Det betyr at tiden er inne for å sende inn skjemaet, og for å dobbeltsjekke at alle i familien er registrert!

Hvem kan melde seg inn?

  • Samer som er over eller fyller 18 år i valgåret kan melde seg inn.
  • Du må oppfatte deg som same og så må du enten selv ha samisk som hjemmespråk, eller ha en forelder, besteforelder eller oldeforelder som har eller har hatt det.
  • Du kan også melde deg inn hvis du er barn av en person som står eller har stått i manntallet.

Hvordan melder man seg inn?

Det er utrolig lett å melde seg inn via Sametingets nettsider ved å bruke ID-portalen/MinID med for eksempel BankID.

  1. Trykk logg inn
  2. Følg anvisning for innlogging i ID-portalen
  3. Bekreft ja i både steg 1 og 2

Det er også mulig å melde seg inn på gamlemåten og levere papirskjema. Du finner nedlastbart skjema på siden til Sametinget. Papirskjema kan også finnes på Sametingets kontorer.

Hvorfor bør du registrere deg?

Du bør melde deg inn hvis du ønsker et Sametinget som

  • ser på det samiske mangfoldet som vår styrke, og ikke omfavner splittelse.
  • garanterer å arbeide for samiske rettigheter.
  • kjemper for samiske interesser i storsamfunnet, og står stødig i stormen.
  • prioriterer språk og kulturtilbud til samer der de bor, og vil gjøre det attraktivt å flytte til samiske bygder.

Hvis du ønsker dette bør du melde deg inn for å stemme på NSR.

Dette valget er et retningsvalg på Sametinget, og vi møter motstand som ønsker å bygge ned mye av det dyrebare vi har bygget opp i Sápmi.

Vi trenger deg virkelig!

 

Hjelp oss å rekruttere

Selv om du selv står i manntallet allerede, så er det nyttig å høre med din familie og dine venner om de er med. Spesielt er det sånn at ungdom er underrepresentert i manntallet, enten fordi de ikke vet at de må melde seg inn, eller fordi de ikke har tenkt på det. Sjekk med alle du kjenner som har blitt 18 siden sist valg eller blir det i år!

Send en melding til noen du vil rekruttere!

Husk fristen 30. juni, og husk å stemme på NSR!

Hei! Til høsten blir din første gang du kan stemme ved stortings- og sametingsvalget. Derfor vil jeg oppfordre deg til å melde deg inn i sametingets valgmanntall. Å gjøre det betyr ikke at du må stemme, men det betyr at du har muligheten til å gjøre det. Du blir nemlig ikke automatisk med i valgmanntallet det året du fyller/har fylt 18 (slik det er ved stortingsvalget). Man må selv melde seg inn før 30.06.2021 hvis man skal ha muligheten til å stemme ved årets sametingsvalg. Dette er en enkel ting å gjøre! Jeg legger ved link til nettsiden med innmeldingsskjema. https://sametinget.no/politikk/valg/sametingets-valgmanntall/innmelding-i-valgmanntallet/ Jeg og vi håper du benytter deg av stemmeretten din! Ønsker deg en fin sommer! PS: Det kan være surt å komme på valglokalet å innse at du har glemt å melde deg inn før fristen og dermed ikke får stemt..