Tar ikke gjenvalg som Sametingspresident

Torsdag 25. juni annonserte Sametingspresident Aili Keskitalo at hun ikke kommer til å stille til gjenvalg som sametingspresident i 2021.

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
25.06.2020
NSR

Tar ikke gjenvalg som Sametingspresident

– På vegne av Norske Samers Riksforbund (NSR) vil jeg takke Aili for arbeidet hun har gjort for NSR, og for det samiske folket, sier Runar Myrnes Balto, leder i NSR.

Keskitalo har vært Sametingspresident ved tre perioder siden 2005, og er nå valgt som president fra 2017 til 2021.

– Jeg er takknemlig for tilliten som er vist meg både fra NSR og fra de samiske velgerne, og forsikrer om at jeg vil bruke alle mine krefter på arbeidet som gjenstår i denne sametingsperioden, sier Keskitalo

Keskitalo ble valgt som leder for NSR i 2003, og har stilt som presidentkandidat for NSR ved fire anledninger. Nå mener Keskitalo at det både for henne personlig, og for organisasjonen er på tide med en ny presidentkandidat.

Hun kommer til å bli savnet stort i det samepolitiske arbeidet.

– Aili har vært en politisk ledestjerne i Sápmi siden hun ble valgt som den første kvinnelige sametingspresident i 2005. Hun kommer til å bli savnet stort i det samepolitiske arbeidet, men vi har stor forståelse for hennes ønsker om å prioritere andre ting fremover, avslutter Myrnes Balto.

I tida framover vil NSRs landsstyre jobbe sammen med organisasjonen med å finne en ny presidentkandidat til sametingsvalget 2021. Den nye presidentkandidat vil endelig vedtas av NSRs landsmøte, som finner sted i Trondheim 2-4, oktober.

For flere kommentarer kan Aili Keskitalo nås på telefon 971 29 305, og Runar Myrnes Balto kan nås på telefon 977 73 778.

 

Foto: Sámediggi / Kenneth Hætta