Uforglemmelig konsertopplevelse med Lávre på Fabrikken

Den Guovdageainnu-baserte artisten Lávre Johan Eira sørget for en uforglemmelig konsertopplevelse på Fabrikken. Publikum fikk oppleve smakfulle rytmer, et dynamisk samspill og mystiske fortellinger.

Kategori
Mjøsa og omegn sameforening
Forfatter
NSR NSR
Dato
10.11.2023
Mjøsa og omegn sameforening

Uforglemmelig konsertopplevelse med Lávre på Fabrikken

Publikummet kunne ikke fullrost musikerne nok etter siste sang var spilt.

– Det var gåsehudstemning gjennom hele konserten, konstaterte tilhøreren Gesine Fischer, som deltok på Noeri iehkede (samisk ungdomskveld) i helga.

Konserten ble arrangert av ungdomsgruppa i Mjösan Dajve Saemien Siebrie, som er sameforeningen i regionen. Målet til de to samiske ungdommene Ingunn Kristina Kjølås Halvari og Sveinung Eide Hansen var å lage en trygg møteplass for ungdom, spesielt for de med samisk bakgrunn.

– Vi tror det er viktig å kunne møtes der språket, kulturen og musikken er selve anledningen. Vi her sørpå har hatt flere demonstrasjoner i Oslo og de har vært følelsesladde og krevd mye energi. I kveld kunne vi senke skuldrene og ha det gøy, fortalte arrangørene.

Den 23 år gamle artisten fra Guovdageainnu har allerede etablert seg som en svært toneangivende artist i Sápmi. I over 4 år har han levd av musikken.

Publikummet fikk høre sanger om kjærlighet, men også sanger om det mystiske og uforklarlige.

– Jeg er stor fan av Lávre og musikken hans, og jeg ble ikke skuffet denne gangen heller, kunne Kristin Tvare fortelle, som tok turen fra Oslo.

– Det var ekstra gøy at han spilte smakebiter fra det kommende albumet, samt flere joiker jeg aldri har hørt han fremføre før, sa Tvare etter
konserten.

– For meg som kom utenfra var det veldig gøy å se at det finnes et levende samisk miljø på Lillehammer. Til tross for det så er de neppe bortskjemte med samiske konserter i byen, så derfor tror jeg det betydde ekstra mye, kunne Tvare legge til, som selv er fra Tana.

Tekstinnholdet i sangene spant seg fra kjærlighet til det litt mer mørke og mystiske. I etterkant av konserten spurte vi Lávre om det finnes en rød tråd i tekstene.

– Det er en viss tematikk i musikken som jeg aldri klarer å unngå når jeg skriver. Det er forholdet mellom historiske og personlige traumer, minner og hendelser. Dette er tematikk som inviterer meg til en indre verden, og blir da nesten en rød tråd i alt jeg skriver og lager. Når jeg da skriver om for eksempel kjærlighet, blir det som oftest i kontekst med denne indre verdenen og kanskje historien om hvorfor man elsker slik man gjør. Når man dykker så dypt inn i sin egen innerste kilde, så finner man gjerne litt mørke og mystiske ting, og musikken blir da en kanal for å få dette til overflaten, sier han.

«Joik er da en naturlig del av mitt arbeid, siden joik fungerer så godt for å bringe til livs det som har blitt litt gjemt bort og glemt, som kanskje endelig må få komme til lys igjen»

– Hvordan var det å fremføre disse låtene i Lillehammer?

Det var en stor ære å få spille i Lillehammer med dette materialet. Det ble en intim kveld med et lite samisk publikum, så det var veldig verdifullt å få kunne fremføre låtene for et publikum som virkelig kan forstå innholdet og konteksten musikken kommer fra. Det blir alltid spesielt når jeg ikke trenger å forklare den samiske kulturkonteksten, og heller kan dykke mer fokusert inn i
tematikken jeg skriver og synger om.

Konserten føltes dermed veldig fin, personlig og jeg opplevde at jeg fikk veldig nær kontakt med publikum på en måte som jeg kanskje ikke får på større, anonyme scener og arrangementer. Det er jeg veldig takknemlig for!, avsluttet Lávre.

Takket være god støtte fra Sametinget, Lillehammer kommune, Fabrikken og Norrga Sámiid Riikkasearvi kunne Lávre ta turen til Lillehammer. Med seg hadde han Martin Lehmann på slagverk og Repkat Parhat på bass og gitar, hvor sistnevnte går på Sibelius Akademiet i Helsinki.

Lávre jobber for tiden med sitt kommende album og etter publikums respons å dømme vil musikken slå godt an, også utenfor Sápmis grenser.