Sjøsamen Silje er ei stødig dame for fremtida

En sametingspresident bør stå stødig i stormen for samiske saker, kunne motivere folk og må ha tydelige fremtidsvisjoner. Silje Karine Muotka tikker alle boksene.

Kategori
NSR
Forfatter
NSR
Dato
07.08.2021
NSR

Sjøsamen Silje er ei stødig dame for fremtida

Det mener både NSR-leder Runar Myrnes Balto og dagens sametingspresident Aili Keskitalo.

– Silje er den eneste som nå kan fylle presidentrollen. Det bare må bli henne, tenkte Runar Myrnes Balto da Aili Keskitalo ga beskjed om at hun ikke tok gjenvalg.

Det kreves mye av samenes fremste talsperson.
– Presidenten må være beredt på å stå i stormen for samiske saker, og samtidig evne å lede å oss trygt mot fremtiden. Til dette er Silje perfekt, for hun har stått av mang en storm i sitt arbeid for en positiv utvikling for Sápmi, sier Myrnes Balto.

Lovord fra «sjefen»

NSR-lederen får støtte av den personen som vet best av alle hva som kreves av en sametingspresident. Med til sammen 9 år er Aili Keskitalo den presidenten som har sittet lengst. Også hun er full av lovord om sin arvtaker som presidentkandidat for NSR.

Hun er kunnskapsrik, har et brennende engasjement for Sápmi, motiverer, er målrettet og får ting gjort.

– Jeg har fått lov å samarbeide med Silje i en årrekke. Hun er kunnskapsrik, har et brennende engasjement for Sápmi, motiverer, er målrettet og får ting gjort. Fordi hun har ansvar for store saker, slik som fiskeri, reindrift og arealsaker, så har hun allerede erfaring med å bli angrepet av mektige krefter i politikken og industrien, sier Keskitalo.

– Det er sånn vi vet at hun er så stødig og uredd, skyter NSR-leder Myrnes Balto inn.

Sjøsamen fra Nesseby

Silje kommer fra Nesseby, og kjenner godt til forutsetningene for den sjøsamiske kulturen.

– Fiske, litt jordbruk, galgenhumor og kløkt, spøker Silje om hva den sjøsamiske kulturen handler om.

– Man måtte ta i bruk det man hadde til rådighet for å klare seg gjennom vær og vind. Tenk at vi kan finne spor etter våre forfedre på Ceavccegeađge i Nesseby tusenvis av år tilbake! Det er utrolig, og for noen folk de må ha vært, sier presidentkandidaten.

Jeg tror på en fremtid med et levende Sápmi.

Det var som tenåring og i voksen alder Silje virkelig lærte seg samisk. – For meg er samisk språk noe av det viktigste vi har å arbeide for. Vi må gjøre det enklere for folk å ta tilbake språket og kulturen. Jeg vet godt hvor vanskelig det er, men jeg vet også at det er både mulig og viktig å ta tilbake språket, sier Silje.

Fremtidsoptimist

– Jeg tror på en fremtid med et levende Sápmi. Der språket og kulturen blomstrer og vi har både jobber, boliger og fritidstilbud. Et Sápmi der vi skaper nytt samtidig som vi tar vare på både naturen, næringene og tradisjonene våre.

– Dette er grunnen til at jeg driver med politikk, og jeg har steintru på våre løsninger, sier en klar presidentkandidat.