Jiennagoahti – Lyttegammen

Tidlig 2023 ble Jiennagoahti åpnet for offentligheten. Nå begynner en ny periode.

Kategori
Bergen sámiid searvi
Forfatter
Bergen sámiid searvi
Dato
02.01.2024
Bergen sámiid searvi

Et år i Jiennagoahti

Jiennagoahti er en buegamme, et lydkunstgalleri, et bruksrom og et kunstverk. To tykke røtter vokser ut av prosjektet; en rot til lokalsamfunnet, og en annen til kunstlivet.

Jiennagoahti kurateres av prosjektgrunnlegger Elin Már og styreleder av Bergen sámiid searvi Katarina Dorothea Isaksen.  I skrivende stund huser Jiennagoahti kunsthåndverk av Joar Nango, Katarina Spik Skum, Máret Rávdná Buljo, Keviselie og Isaksen selv.

Et program med lydkunstverk er også løpende gjennom året. Besøkende låner nøkkel etter avtale, og besøker gammen på egen hånd. Jiennagoahti er et sted hvor vi lytter.

Plasseringen inviterer til samtalen om en av Jiennagoahtis viktigste hjertesaker; Hva har et samisk lydkunstgalleri på Vestlandet å gjøre?

Birgon (nordsamisk), Biergun (lulesamisk), Bergun (pitesamisk)

Birgon (nordsamisk), Biergun (lulesamisk), Bergun (pitesamisk); det er en lang historie bak disse navnene. Birgon og Sápmi er dypt påvirket av hverandre, og uløselig tilknyttet gjennom århundrer med handel. Ved siden av å være et samisk kunstgalleri og et bruksrom for oss i Bergen sameforening, har Jiennagoahti som mål å samle, bevare og formidle disse historiene.

Flere av lydverkene som kommer i 2024 tar for seg disse historiene, både de førstkommende verkene av Tuula Vassvik og Emil Karlsen, og et stort samarbeidsprosjekt mot slutten av året.

 

En etableringsperiode er over, og et nytt år med nye kunstverk og arrangementer står foran oss. Jiennagoahti har fått tillatelse av kommunen til å stå i ett år til – og vi håper den blir stående i mange flere.