Verdens første digitale kurs i lulesamisk

Sálto sámesiebrre / Salten sameforening arrangerer et nybegynnerkurs i lulesamisk – Det er det første digitale kurset i lulesamisk som arrangeres, sier Mikkel Eskil Mikkelsen på vegne av foreningen.

Kategori
Sálto sámesiebrre
Forfatter
NSR
Dato
16.03.2021
Sálto sámesiebrre

Verdens første digitale kurs i lulesamisk

Stor etterspørsel

I april og mai skal det gjennomføres et nybegynnerkurs i lulesamisk. Sálto sámesiebrre/Salten sameforening har lenge savnet et kurstilbud i lulesamisk hvor folk kan lære med å tilegne seg grunnleggende kunnskap. I løpet av 10 kvelder skal deltakere få mulighet til å blant annet lære seg å hilse, presentere seg selv og få øke sin forståelse av lulesamisk.

– Vi opplever stor etterspørsel av kurstilbud i lulesamisk. Vi vet det er etterspurt og at mange savner et kurs, derfor tilbyr vi dette kurset. Dette er en glimrende mulighet å lære og bli bedre kjent med lulesamisk språk. Vi ønsker å gi personer mulighet til å lære dette vakre språket, forteller Mikkelsen

Mange offentlige aktører melder om et kritisk behov for språkkurs

Det er et stort behov for kompetanse i lulesamisk språk. Det er særlig mangel på helsepersonell og lærere som kan undervise i lulesamisk.

– Dette kurset gir ingen formell kompetanse, men vi fra Sálto ønsker å bidra til å møte det behovet som vi ser i samfunnet i alle sektorområder. Mange offentlige aktører melder om et kritisk behov, og vi fra Salto ser at vi kan være med på å bidra på de måter vi kan.

Kurset et åpent for alle

Kurset gjennomføres over 10 digitale kurskvelder i april og mai på digitale plattformer. Øvre grense er satt til 16 deltakere, men Mikkelsen er klar til å arrangere flere kurs hvis interessen er stor.

Hvis interessen er stor så vil vi arrangere flere kurs, også for de som kan litt lulesamisk fra før

– Vi er opptatt av å gi deltakere mulighet til å delta aktivt i kurset og få god oppfølging i selve undervisningen, derfor har vi satt en øvre grense for antall deltakere. Samtidig er målet å gi deltakere et godt grunnlag for å bli samiskspråklige. Hvis interessen er stor så vil vi arrangere flere kurs, også for de som kan litt lulesamisk fra før, sier Mikkelsen

Dyktige og unge lærere

Ole Fredik Vándar og Naima Khan Nergård skal holde kurset. Begge har studert lulesamisk ved Nuortta Universitiehtta/ Nord Universitet og har erfaring i å undervise.

Jeg håper på mange påmeldinger, det er ingen krav til tidligere kunnskap

– Både Naima og Ole Fredrik studerer lulesamisk og har erfaring fra undervisning. Naima har tidligere holdt tilsvarende kurs for Stormen samiske senter i Bodø, mens Ole Fredrik er i gang med lærerutdanning ved Universitetet i Oslo. Jeg er veldig glad for at Sálto har klart å gjøre en avtale med to unge dyktige og engasjerte personer, sier en glad Mikkelsen

– Jeg håper på mange påmeldinger, det er ingen krav til tidligere kunnskap. Hvis folk ønsker å melde seg på må de gjerne ta kontakt med meg, avslutter Mikkelsen

Kurset er per nå fullt, men du kan ta kontakt med Mikkelsen på epost for å vise interesse eller stille deg på venteliste. Les mer på kursets facebookarrangement om du er interessert i å delta.