Sametinget vil gå i dialog med bokbusseierne
Flertallsgruppa på Sametinget leverer en merknad der de ber sametingsrådet forhandle med bokbusseiere om ny finansieringsmodell. Flertallsgruppa er svært glad for kommunene og fylkeskommunenes engasjement for samisk litteratur og formidling av dette.
– Erkjennelsen av kommunene og fylkenes formidlingsansvar og bibliotektjenester er klar, men signalene vi har fått er at støtten fra Sametinget har vært svært viktig for at formidling av samisk litteratur skal fungere. Derfor ønsker vi å inviterer til samtaler om nye finansieringsmodeller hvor formidlingen av samisk litteratur er i fokus sier Senterpartiets gruppeleder Cecilie Hansen som får støtte av saksordfører Márjá-Liissá Partapuoli (NSR-SáB) og Anders Somby jr (JSL).
Forslaget fra komitéuka ligger fortsatt til grunn, men gruppa åpner for muligheten til finne ny støtteordning dere lokale ansvarsbærere står for hoved finansiereingen av bokbussene.
– Flertallsforslaget ligger fortsatt til grunn, der formålet er å fremme og produsere samisk litteratur til hele befolkningen via nye virkemidler. Men hvis bokbusseierne nå vil ta større ansvar for sine egne busser, og ønsker å utforske om det er mulig å finne en bedre finansieringsmodell så er vi åpne for se på en mulig støtteordning. Derfor ber vi nå Sametingsrådet om å gå inn i møter med de aktuelle fylkene og kommunene for å utforske hvor stor viljen deres er, Márjá-Liissá Partapuoli fra Norske Samers Riksforbund (NSR-SáB)
Mandatet som sametingsrådet nå får av plenum, er at de kan lage avtaler der kommunene selv tar ansvar for finansieringen og drift av bussene med støtte fra sametinget inntil en viss ramme.
– Sametinget kan ikke påta seg ansvaret for fremtidig finansiering av busspark som er nær forestående. Finansieringen av ny busspark er anslått til å være på rundt 70 millioner kroner og det sier seg selv at sametinget ikke kan bidra til dette og samtidig fokusere på ny litteraturpolitikk, sier JSL parlamentarisk leder Anders Somby jr.
Han mener også at bokbussene også må tilpasse seg den nye litteraturpolitikken og se på formidling innenfor dagens bokbussordning.
– Bokbusseierne bør også se på hvordan de selv kan formidle både litteratur og kultur på en mer aktiv måte. Gjerne kombinert slik som blant annet joik, samisk barneteater og samisk poesi. fortsetter Anders Somby jr.
Merknaden i sin helhet:
Sametinget viser til at bokbusseiere har vist vilje, blant annet gjennom høringsinnspill, til å videreføre tilbudet med en annen finansieringsmodell. Sametinget ber Sametingsrådet gjennomføre en dialog med bokbusseierne for å avklare muligheten for regionale eller lokale avtaler om videreføring. Sametinget setter som forutsetning at Sametinget ikke kan ta ansvar for fremtidige investeringer i bussparken, og Sametingets eventuelle driftstilskudd kan ikke overstige kr 500.000 pr buss.