#NSRmaid – Fortell oss dine opplevelser
NSR skal være en trygg organisasjon. Vi ber derfor deg om å dele din(e) historier med oss, slik at vi kan få mer kunnskap om hva som foregår i vår egen organisasjon.
NSR skal være en trygg organisasjon, fri for seksuelle overgrep, krenkelser og trakassering. Til å arbeide med dette har landsstyret satt ned utvalget #NSRmaid (nordsamisk for NSR også). Utvalget ønsker å avdekke eventuell ukultur i organisasjonen, med mål om å iverksette tiltak for å gjøre organisasjonen tryggere for medlemmer, tillitsvalgte og ansatte. En sentral deler av arbeidet er å finne ut hvilke arenaer som er spesielt sårbare. I tillegg reviderer vi NSR sine etiske retningslinjer og retningslinjer for håndtering av seksuelle overgrep og krenkelser.
For å kunne danne oss et bilde av tilstanden i organisasjonen er NSR avhengige av hjelp fra medlemmer og andre. Om du har opplevd en uheldig hendelse i NSR, så er vi interesserte i å vite om den.
Skjema for rapportering av opplevelser
En viktig side ved kartleggingen er at det skal være mulig å rapportere inn opplevelser helt anonymt, det kan gjøres ved å svare på skjemaet i ekstern lenke uten å fylle inn navn og kontaktinformasjon. Innkommet informasjon skal først og fremst brukes som grunnlag for analyse og utvikling av målrettede tiltak.
Om det kommer inn varslinger av hendelser av alvorlig karakter ønsker NSR å følge opp disse, men da trenger vi navn og kontaktinformasjon. Om du har en konkret sak som du ønsker skal følges opp spesielt ber vi deg huke av for det i skjemaet, eller å kontakte noen i ledelsen direkte.
Skjema:
Norsk
Nordsamisk
Lulesamisk
Sørsamisk
Varsling av hendelser
For konkrete varslinger kan ledelsen kontaktes direkte.
Sekretariatsleder Thomas Myrnes Nygård har formelt ansvaret for å følge opp saker med varslinger av seksuelle overgrep og krenkelser i NSR. Han kan kontaktes på telefon 988 50 273 eller mail nsr@nsr.no
Leder Beaska Niillas har det øverste ansvar for alt som skjer i organisasjonen. Han kan kontaktes på telefon 918 56 318 eller mail beaska@nsr.no.
Organisatorisk nestleder Beatrice Fløystad leder det interne arbeidet med #NSRmaid. Hun kan kontaktes på telefon +46 070 544 8940 eller mail beatrice@nsr.no.
Andre tillitsvalgte kan også motta varsler og kjenner til NSRs retningslinjer for håndtering av seksuelle overgrep og krenkelser.
Bakgrunn
#NSRmaid er en del av det langsiktige arbeidet for at NSR skal være en trygg organisasjon, igangsatt på landsmøtet i Alta i oktober 2016. NSR har i 2011 vedtatt retningslinjer for håndtering av seksuelle overgrep og krenkelser. Det er vedtatt på landsmøtet i 2016 at disse retningslinjene skal revideres, og denne kartleggingen skal bidra til at vi får et grunnlag for revideringen.
Hvilke forhold ønsker NSR å kartlegge?
Det er av interesse å få på bordet alle hendelser av uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kan være fysiske eller verbale tilnærmelser, eller andre hendelser som er opplevd som upassende. For å kunne sikre trygge arenaer i organisasjonen er det også av interesse å vite hvor og i hvilke sammenhenger det eventuelt oppstår uønskede situasjoner.
Hva gjør NSR med informasjonen som kommer inn?
Om informasjonen er av en slik karakter at den krever konkret oppfølging vil den som har sendt den inn og oppgitt kontaktinformasjon bli kontaktet og eventuell videre oppfølging fra ledelsen vil skje i samråd med vedkommende. Informasjon forøvrig vil anonymisert bli brukt som grunnlag for en situasjonsanalyse av forholdene i NSR, med mål om å føre til tiltak for å skape en enda tryggere organisasjon.
Hvem har tilgang til svarene fra skjemaet?
#NSRmaid-utvalget leser skjemaet. Utvalget består av NSRs organisatoriske nestleder Beatrice Fløystad, landsstyremedlem Astrid Dankertsen, NSRs parlamentariske leder på Sametinget, Runar Myrnes Balto og Kirsti Guvsám, NSRs tidligere parlamentarisk leder på Sametinget. Ellers har leder Beaska Niillas og sekretariatsleder Thomas Myrnes Nygård tilgang til informasjonen.
Hvis du har behov for å prate med noen, kan du også ta kontakt med disse:
- DIXI Ressurssenter for voldtatte:
telefon 22 44 40 50 - SANKS – Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus:
telefon: 78 46 95 50 - Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep:
telefon 23 22 79 30 - Reform – ressurssenter for menn:
Mannstelefonen 22 34 09 60 (hverdager kl. 17-20) - Seksuelle overgrep – Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte, og deres pårørende:
telefon 800 57 000 - Kirkens SOS:
telefon 22 40 00 40 (hele døgnet). Du kan også skrive en SOS-melding via www.kirkens-sos.no.
Skjema:
Norsk
Nordsamisk
Lulesamisk
Sørsamisk