Sommerintrvju med Aili Keskitalo
Hva gjør Sametingspresidenten i sommerferien? Hva liker hun best av multebær og blåbær? Og hvilke steder må hun ha besøkt for å få en ordentlig sommerfølelse? I dette sommerintervjuet har vi tatt en prat med Aili Keskitalo.
Hvor befinner du deg akkurat nå?
– Jeg befinner meg i Divtasvuodna/Tysfjord. Mannen min er herfra, og vi legger bestandig noen uker hit på sommeren. Akkurat nå er vi i Ájluokta/på Drag, og i helga var vi i Vuodnabahta/Hellemobotn.
Hvilke planer har du videre i sommer?
– Jeg og den yngste jenta mi skal kjøre nordover til helga, og da passer det fint å legge inn et besøk på Márkomeannu. Jeg håper på få med meg en konsert, og dattera mi som er 8, håper på å få med seg en del av barneprogrammet. Og det gleder vi oss veldig til. Videre skal jeg og døtrene mine være sammen hjemme i Finnmark en stund. I august begynner jeg å arbeide, og jeg skal blant annet åpne Varangerfestivalen 10. august. De har jo også et spennende program i år, for eksempel Varanger Sessions: Sami Stage Lab.
Leser du bøker i ferien, eller holder det å bla gjennom Facebook-feeden?
– Jeg leser mye i ferien, men det blir helst lettere sommerlitteratur som romantikk og krim. Så har jeg tatt med meg en mer faglig bok på tur, An insider´s guide to the UN. Det er en bok om FN-systemet som er skrevet av en journalist, så den e veldig lettlest. Det er så mye av dagliglivet vårt som blir berørt av FN, noe jeg tror ikke alle vet. Bare når man for eksempel bruker internett, sender post internasjonalt og reiser internasjonalt, så er det regulert av FN-avtaler.

– Akkurat nå leser jeg om FNs arbeid for å forebygge og forhindre internasjonal terror. Nå går det jo knapt en uke uten nye terrorhandlinger, og det er så godt å vite at det finnes noen på internasjonalt nivå med en agenda mot dette. FN er jo et stort fredsprosjekt, og dette har vært godt å lese om i sommer, til tross for alle de triste nyhetene vi får.
– Da jeg var på EMPRIP-sesjonen i Genève for to uker siden, plukket jeg med meg en fargebok om FN-systemet til dattera mi. Nå er det lettere å forklare henne hvilke møter jeg har vært på. Et besøk i bokhandelen til FN-kontorer og lignende er å anbefale. Man finner bestandig litterært gull der, om man er opptatt av hvordan man skal formidle komplekse internasjonale forhandlinger enkelt.
Hvilke sommertradisjoner har du?
– Sommeren føles ikke riktig om det ikke har vært en tur innom Riddu Riđđu og Márkomeannu. Så må vi en tur innom hytta vår i Hellemobotn, der svigermoren min er fra, og en tur innom Nyvoll i Altafjorden, der foreldrene mine har sommerhus. Ellers kjennes det ikke som om det har vært sommer. Og så må jeg innrømme at jeg er mer glad i å plukke blåbær enn multer, hvi det er lov å si nå midt i Nå begynner jo blåbæra å bli moden. Jeg tror at ferskt blåbærsyltetøy er det beste jeg vet, spesielt på nybakt brød eller pannekaker. Da får jeg ordentlig sensommerfølelse. I dag skal jeg sjekke om blåbærene er modne, så kan heller andre løpe etter multene.
Tenker du miljø når du drar på sommerferie?
– Dessverre blir det en del farting på sommer, for i Sápmi kan man knapt reise uten bil. Kollektivtrafikken og forbindelsene der vi bor er ikke alltid de beste. For eksempel er en reise mellom Guovdageaidnu/Kautokeino og Tysfjord vanskelig uten bil.

– Ellers gjør vi selvfølgelig det samme som vi gjør ellers i året, med søppelsortering og ressursøkonomi. Så er jeg veldig opptatt av at ungene skal lære seg å ikke legge igjen søppel i naturen, og vi bærer alltid med oss det som ikke er riktig å brenne opp. Nå for tiden får man med seg så mye emballasje når man kjøper mat, og man vil jo helst at plassene vi er glade i skal se bra ut, og at man skal kjenne at det er fint å komme til dette kjære stedet. Vi liker å fortelle at vi er naturfolk, og at urfolk er flinkere til å ta vare på naturen enn andre, og dermed har vi noen idealer å leve opp til.
Er du opptatt av å nyte lokal mat?
– Ja, det blir for eksempel noen fisketurer, og der vi får fersk sei. Og selvfølgelig blir det bær når man kommer seg ut på myrene. Dette er jo de beste råvarene man får. At det tilfeldigvis også er lokalmat er jo en bonus. I sommer har jeg spist mye godt allerede. For eksempel spiste jeg for litt siden grillet tørrfisk i Olmmáivággi/Manndalen for første gang. Og det var overraskende godt!