Tradisjonell kunnskap og nasjonalparkforvaltning
Mandag 9. mars er Nesseby sameforening / Unjárgga sámiid searvi medarrangør for seminaret Tradisjonell kunnskap og forvaltning av nasjonalparker på Varanger samiske museum i Varangerbotn.
Árbediehtu-prosjektet ved Samisk høgskole, Varanger reinsamelag og Nesseby sameforening inviterer til seminar om tradisjonell kunnskap og forvaltning av naturparker.
Leder for Nesseby sameforening, Gunn-Britt Retter, er stolt og glad over å kunne være med på å invitere til dette seminaret: – Jeg håper at dette kan bli et lite, men viktig bidrag i å få belyst hvor sentralt tradisjonell kunnskap er i forhold til alt som har med naturen å gjøre, sier hun. – Målet er at de ulike forvaltningsnivåene som er inne i bildet i større grad vil anerkjenne nettopp tradisjonell kunnskap i sitt arbeide.
Målet med seminaret er å belyse og sammenligne hvordan nasjonalparker forvaltes i Nord-Norge, Nord-Sverige, Russland og Mongolia. Spesielt ønsker man å formidle erfaringene fra den samiske forvaltningen av Laponia der den samiske befolkningens tradisjonelle kunnskap er grunnleggende for hvordan området forvaltes.
Les programmet i sin helhet på Árbediehtu-prosjektet sin egen facebook-side her.

Árbediehtu-prosjektet, som ble startet opp i 2008 av Samisk høgskole, har som mål å innhente, dokumentere og systematisere samisk tradisjonell kunnskap, særlig når det gjelder naturforståelse og naturbruk. I dette ligger dokumentasjon og analyser av urfolks tradisjonell kunnskap om ressursforvaltning og dets systemer, som samer har videreført fra generasjon til generasjon, muntlig og gjennom arbeid og praksiser. Spesielt viktig er det for prosjektet å jobbe for at urfolks og lokalsamfunnenes kunnskaper, innovasjoner og praksis, som representerer tradisjonelle levemåter av betydning for bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold, respekteres, bevares og opprettholdes.
9. mars 2015 @ 06:42
Trengs slike prosjekter for hver nasjonalpark og landskapsvernområde!