NSR støtter Kystaksjonen
Mandag 3. mars er Kystaksjonen i Oslo for å markere foran Stortinget at fisken tilhører folket. NSR vil være til stede for å aktivt støtte opp om aksjonen og kravene.

Kystaksjonen har som formål å sette fokus på kystsamfunnenes rettigheter til de lokale marine ressursene. Kystaksjonens mål er at fiskerinæringa skal skape vekst og ei bærekraftig utvikling for lokalsamfunnene.
NSR støtter opp om aksjonen, både politisk og gjennom Sametinget. Det NSR-ledede sametingsrådet støtter aksjonen med midler, og NSRs parlamentariske nestleder, Beaska Niillas, og landsstyremedlem i NSR, Ol Johan Gaup, vil delta i aksjonen. NSRs landsstyre arbeider også med problematikken og kom med en uttalelse om leveringsforpliktelsene i juli 2013. Uttalelsen i LS-sak 2013/17, Leveringsplikt i fiskeriene, gjengis i sin helhet her:
Norske Samers Riksforbund minner om, iflg. Fiskeri- og kystdepartementets eget høringsnotat, at det historiske utgangspunktet for leveringsplikten var behovet for stabile og tilstrekkelige råstoffleveranser for å støtte opp under utbygginga av en moderne filetindustri i Nord-Norge. Havgående ferskfisktrålere var sett på som den mest passende fartøygruppa for å sikre slike stabile og tilstrekkelige råstoffleveranser, og gjennom dispensasjon fra regelen om at bare aktive fiskere kan eie fiskefartøy, fikk industrien derfor mulighet til å skaffe seg trålere og eie disse.
I tillegg ble lokale trålerrederier tildelt torsketrålkonsesjoner, delvis sammen med kommuner og lokale banker. Staten gikk ut fra at denne tilknytningen ville føre til leveranser av råstoff til vedkommende distrikt.
På denne bakgrunn mener NSR at trålerrederne bryter samfunnskontrakten når de unnlater å levere fisk i de anlegg og områder de etter konsesjonen skal levere til. På denne bakgrunn bryter også Fiskeriministeren samfunnskontrakten når hun nå varsler at hun likevel ikke vil skjerpe leveringsplikten for trålflåten.
NSR mener at fordelingen av kvoterettigheter og andre fisketillatelser er et viktig element for å sikre mulighetene for fjord- og kystflåten, som igjen er avgjørende for det materielle grunnlaget for sjøsamisk kultur. NSR er av den oppfatning at en større del av kvoter og tillatelser skal overføres fjord og kystflåten med sikte på å fremme bosetningen ved fjord og langs kyst. Dette vil være en vesentlig faktor for sikring og vitalisering av samisk kultur og annen kystkultur.
NSR mener at trålernes opprinnelige leveringsforpliktelse igjen gjøres gjeldende og håndheves i tråd med de forpliktelser som lå til grunn da tillatelsene ble gitt, slik at leveringsforpliktelsene skal gi arbeidsplasser og virksomhet på lokale og navngitte plasser, og slik at torsketrålerne med leveringsplikt oppfyller den samfunnsoppgaven som de i utgangspunktet har påtatt seg.
NSR mener det videre arbeidet må sikre råstoff for anleggene og områdene som er fiskeriavhengige. Deretter må det arbeides med både markeder og videre distribusjon. Fokuset må være på videreforedlingsmuligheter, distribusjon og nye markeder.
Fiskeindustrien i de fiskeriavhengige samfunn i Nord-Norge har over lengre tid vært preget av en sterk tilbakegang og videreforedlingen av fisk er sentralisert til noen få fiskebruk, dette kan best betegnes som en vedvarende økonomisk krise. Fiskeriministeren ønsker ikke å skjerpe leveringsplikten til industrien i Nord-Norge med begrunnelse i den økonomiske krisen i Europa, og ser derfor bort fra den vanskelige vedvarende økonomiske situasjonen for landindustrien i nord. Hvis man ikke er villig til å sikre råstoff til industrien og skjerpe leveringsforpliktelsen, risikerer man at disse samfunnene blir rammet av en enda større økonomisk krise.
———
Les mer om NSRs fiskeripolitikk her.
Se også NSRs forslag til innsatsområde Borjadat, et ledd i NSRs oppfølging av Kystfiskeutvalgets innstilling.
Se Kystaksjonens facebookevent for Stortings-markeringen 1. mars.