Henrik Olsen: Kulturforkjemperen
– Det er en livsoppgave å drive med samisk kulturarbeid og jeg ser Sametinget som en ny og spennende arena til det arbeidet, sier Henrik Olsen, som er NSRs førstekandidat i Gáisi valgkrets. Les valgintervjuet med Henrik her.

Henrik Olsen var med på å revitalisere den sjøsamiske kulturen i Nord-Troms. Nå ønsker han å bruke mer av sine krefter på å løfte opp kulturen i resten av Sápmi.
Han var en av de modige unge som bestemte seg for å fronte det samiske i en bygd der fortielsen var sterk. De startet opp en samisk ungdomsforening, dernest en samisk festival – Riddu Riđđu. Siden da har 42-åringen fra Kåfjord vært en viktig stemme og en sentral organisator for å utvikle det samiske kulturlivet. I dag er han daglig leder for et av de få samiske kulturhusene, Senter for nordlige folk.
– Det er en livsoppgave å drive med samisk kulturarbeid og jeg ser Sametinget som en ny og spennende arena til det arbeidet, sier Olsen.
Fordel med god kunnskap
Gjennom denne entusiasmen har Olsen opparbeidet seg lang erfaring, som har gitt ham venner både i Sápmi og i resten av urfolksverdenen. Erfaringene og nettverket ønsker han å dele gjennom politisk arbeid.
– Det er en fordel for kulturlivet at man har politikere som kjenner kulturen fra innsiden. Da vet man om utfordringene, hvor problemene ligger og kjenner til den indre dynamikken i økonomi og tenkemåte. Jeg tror videre det er en stor fordel for festivaler og enkeltutøvere at man har politikere med god kjennskap og gode nettverk, sier han.
Han har mange visjoner og ønsker for hvordan Sametinget kan legge til rette for kulturlivet i Sápmi og utvikle samisk kultur som næring.
– Samiske kulturscener er mitt hjertebarn. Vi må få flere scener for samiske utøvere enten det er musikere, teaterarbeidere eller de som jobber med visuell kunst. Vi må skape steder hvor samiske artister kan opptre og få inntekter, sier Olsen, som mener det samiske kulturlivet har store utfordringer. Noe som også har gjort ham motivert til å ta steget inn i politikken.
– Vi får en altfor liten andel av nasjonale kulturmidler. Sametinget må være enda tøffere mot stat og myndigheter, mot kommuner og fylker. Vi må presse dem til å bruke ressurser på samisk kultur, sier han.
Vil ha et tøffere sameting
Han mener Sametinget i større grad burde møtt opp på Stortinget for å be om en satsing på samisk kultur.
– Sametingets viktigste rolle er å skaffe mere midler og ressurser til den samiske kulturen. Sametinget skal være kanalen inn til Stortinget og regjeringa, men også være aktør mot fylkeskommuner og kommuner. Dette er jobb nummer én, sier han, og legger til at samisk kultur har kommet i en uheldig situasjon der man internt kiver om få ressurser til bygg og fasiliteter.
Kulturskolene er et annet område innen kulturpolitikken som Henrik Olsen ser er forsømt. – Vi må få en satsing på kulturskoler. Ifølge kulturmeldinga skal kulturskolene oppgraderes og da må vi passe på at de får et samisk innhold, avslutter han og legger til at han ser fram til jobben som samisk kulturforkjemper i kraft av å være politiker.