Valgintervju: De samiske møteplassene gir mye

I intervjuserien med NSRs toppkandidater sier Piera Heaika Muotka (21) at han gjerne kan kalles både sjøsame, markasame eller bysame.– Jeg har føtter mange steder i Sápmi, og jeg tror det gir meg et godt utgangspunkt for å arbeide for hele den samiske befolkningen, sier Piera Heaika som er fra Nesseby og er vokst opp både der og i Skånland. Nå bor han i Tromsø.
– Vi som bor på plasser der samer ikke er i majoritet har et behov for steder der vi møter andre samer, kan snakke samisk og bygge et samhold. – Slike arenaer har jeg opplevd som veldig positive, sier Piera Heaika.
Piera Heaika er en ung kandidat, men han har allerede mye erfaring med å arbeide med samiske sosiale arenaer. Han har jobbet på ungdomshuset Nuoraid Siida i Skånland, og var med på å starte opp ungdomsorganisasjonen Noereh!. I tillegg er han med i staben til den samiske festivalen Márkomeannu og leder NSRs ungdomsutvalg.
Permanente møteplasser
Foruten festivaler og foreninger trekker Piera Heaika frem mer permanente møteplasser som en høy prioritering.
– En viktig del av arbeidet på Sametinget blir å sikre permanente samiske møteplasser i Gáisi valgkrets. Det samiske huset i Tromsø må opp og gå i løpet av den kommende fireårsperioden. Samtidig vil jeg gjøre mitt for å sikre at lokale initiativer til å opprette møteplasser i alle de sjøsamiske bygdene får den støtten fra Sametinget de har behov for, lover Muotka.