Finnmarkskollektivet er viktig
Silje Karine Muotka er bekymret etter at det ble besluttet at Finnmarkskollektivet må stenge dørene, og ber i et leserinnlegg om at Helse Finnmark, Finnmark fylkeskommune og Alta kommune finner løsninger for videre drift, gjerne sammen med Sametinget.

Vi er nok mange som har erfaringer med rus- og avhengighetsproblematikk i familiene. Det er et sårt og vanskelig tema både for de som sliter med slike utfordringer, og også for de som opplever konsekvenser av rus- og avhengighetsproblematikk i sine omgivelser. Det er en tøff jobb, men det er stor respekt for de som kommer seg ut av rusutfordringene. Mange trenger hjelp til dette.
Spørsmålet om hvorfor mange mennesker ruser seg, og hvorfor vi kan bli avhengige av rusmidler finnes det sikkert mange teorier omkring. En av forklaringene som ofte nevnes er såkalt dobbeltdiagnose, noe som betyr at man har en psykisk lidelse samtidig som man sliter med avhengighetsproblematikk. Ofte avler det ene det andre, og de to tilstandene nærer hverandre og forsterker/forverrer problemene.
Rus og psykiatrifeltet er etter min mening ett viktig tilbud som ofte nedprioriteres.
Rusbehandlingstilbudene er i stor grad privatisert, og tilbydere må konkurrere om fornyet kontrakt i anbudsprosesser med helseforetakene. I Finnmark har vi ikke mange rusbehandlingstilbud, men Finnmarkskollektivet er ett av disse. Finnmarkskollektivet er en stiftelse hvor Finnmark fylkeskommune og Alta kommune er eiere. Her er det 13 behandlingsplasser for mennesker som har dobbeltdiagnose, eller som sliter med rusavhengighet. Det er langtidsbehandlingsplasser, og det er mangel på slike behandlingsplasser som dette, noe som innebærer at de 13 plassene på Finnmarkskollektivet stort sett har vært fylt hele tiden.
Helseforetaket har besluttet at Finnmarkskollektivet ikke fikk tilbud om fornyet kontrakt etter en slik anbudsrunde. Det innebærer at det er kroken på døra for institusjonen og de 13 behandlingsplassene fra 31.07.2013. Begrunnelsen for at foretaket ikke ville videreføre kontrakten er ikke gitt annet enn at kvaliteten ikke var bra nok. Når helseforetaket snakker om kvalitet, så er det altså ikke det at foretaket har gjennomført noen evaluering av om Finnmarkskollektivet – men at Finnmarkskollektivet i tilbud har beskrevet kvaliteten i et fremtidig tilbud for svakt. Det er krav om psykolog, psykiater og lege for å kunne drive et tilbud som dette. Finnmarkskollektivet hadde i dette tilbudet til helseforetaket beskrevet at de hadde slike nøkkelfunksjoner på plass, med unntak av psykolog hvor en intensjonsavtale om psykologtjenester var inngått.
Rus og psykiatrifeltet er etter min mening ett viktig tilbud som ofte nedprioriteres. Vi skal alle sammen huske på at psykiske lidelser og rusavhengighet kan ramme oss selv eller noen av våre nærmeste. Menneskelivet byr på så mye, også motgang i ulik grad. Da er det viktig at vi sørger for at vi kan få en ny sjanse, og ikke minst hjelp og omsorg når vi trenger det.
Denne perioden har jeg vært leder av Sametingets omsorgs-, oppvekst- og utdanningskomite. Vi vet at det er sentralt at unge får den hjelpen de trenger. Finnmarkskollektivet gir et tilbud til de mellom 18-32 år, og er derfor en svært viktig institusjon. De som finner hjelp her, har fortsatt fremtiden for seg. Mitt ønske er derfor at Helse Finnmark, Finnmark fylkeskommune og Alta kommune finner løsninger for videre drift, gjerne sammen med Sametinget. Den 01.07.2013 kl. 13.30 er det møte i styret for Finnmarkskollektivet på rådhuset i Alta. Jeg håper at det finnes muligheter til å beholde de 13 langtidsplassene, de 20 ansatte og styrke tilbudet kvalitetsmessig og innholdsmessig fremover.