Barnehage

NSR har opp gjennom årene vært med på å starte opp samiske barnehager flere steder i landet. Noen av disse driver vi fremdeles. Andre er overtatt av kommunene. NSR vil være en pådriver for at alle samiske barn skal få et samisk barnehagetilbud!

Noe IMG_2058.JPG.90.800.600.2011.12.16.10.39.34

Det er i oppveksten at språket virkelig fester seg. Derfor er gode samiske barnehager en viktig del av den samiske språkpolitikken vår. Vi mener at alle samiske barn skal ha noe samisk å forholde seg til – uansett hvor i landet de bor. Ved å synliggjøre samisk språk og kultur  i hverdagssituasjoner gir vi barna de språklige og kulturelle redskapene de behøver.

Det er enda mye som må gjøres for å styrke de samiske barnehagene. Blant annet er det på tide å få lovfestet den individuelle retten til samisk barnehageplass. Vi må også sikre økte bevilgninger til barnehagene, og arbeide for at det blir startet nye. Ingenting av dette er heller mulig uten at vi først får økt kompetansen i det samiske samfunnet. Derfor vil vi arbeide med å utdanne flere barnehagelærere som har samisk språk og kulturkompetanse.

På Sametinget vil NSR arbeide for at:

  • å lovfeste individuell rett til samisk barnehageplass
  • å opprette flere samiske barnehager
  • at samiske barn og unges rettigheter til språkopplæring virkeliggjøres gjennom informasjonsarbeid, ansvarliggjøring av skoleeiere, og tilsyn
  • å utdanne flere barnehagelærere med kompetanse i samisk språk og kultur
  • at samiskspråklige barnehager gis økte tilskudd
  • at det utvikles flere pedagogiske hjelpemidler til bruk i samiske barnehager.

 

NSRs handlings- og prinsipprogram for 2013-2017 ble vedtatt på NSRs 42. landsmøte i Tromsø. Handlings- og prinsipprogrammet kan leses i sin helhet her:
→ NSRs handlingsprogram
→ NSRs prinsipprogram

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.